Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι.
Πραγματικά με περιέργεια άκουγα χθες τις πρωτομιλίες των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μιλούσαν επί παντός επιστητού -γενικώς και αορίστως- για την οικονομία και σπάνια, παρεμπιπτόντως θα έλεγα, αναφέρονταν και στο συζητούμενο νομοσχέδιο και τις διατάξεις του. Βεβαίως, όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός, «απορία ψάλτου βηξ».

Αν δεν κάνω λάθος, χθες, σήμερα και την Παρασκευή, συζητάμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις και δεν έχουμε μια γενικότερη συζήτηση για την οικονομία. Άλλωστε, αύριο το πρωί θα έχουμε τη δυνατότητα, μια που γίνεται προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών ακριβώς για θέματα οικονομίας, να ακούσουμε τους πολιτικούς Αρχηγούς, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και άλλους βεβαίως εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων γενικότερα για τα θέματα της οικονομίας.
Και βεβαίως, αγαπητοί συνάδελφοι, θα είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι απόψεις σας, οι προτάσεις σας, αν έχετε, η κριτική σας, αν ήταν καλοπροαίρετη, για τα γενικότερα θέματα της οικονομίας, αν όμως, όπως προανέφερα, ήταν καλοπροαίρετη, αντικειμενική, τεκμηριωμένη κριτική, αν έχετε προτάσεις να καταθέσετε για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης σ' αυτό το τραπέζι του διαλόγου.
Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω, καμμιά από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν ισχύει, γιατί ούτε προτάσεις έχετε να κάνετε ούτε καλοπροαίρετα, αντικειμενικά, τεκμηριωμένα κάνετε την κριτική σας.
Αντίθετα, κάνετε μια αφοριστική, μια μηδενιστική, μια άδικη κριτική. Όλα τα βλέπετε «μαύρα και άραχνα». Όλα τα βλέπετε σκοτεινά. Συνεχώς, σαν νέες Κασσάνδρες προβλέπετε την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα -και το λέω ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου αυτό- να μην εύχεστε και να μην ελπίζετε αυτήν την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει ελληνικό κόμμα ή ελληνικός φορέας ή Έλληνας πολίτης που να εύχεται κάτι τέτοιο.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να μη σταθώ σε δυο-τρία σημεία της άδικης αυτής κριτικής σας για τα γενικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας, γιατί νομίζω ότι κάπου-κάπου, πρέπει να σας δίνουμε κάποιες απαντήσεις για όλες τις υπερβολές ή και τα ψέματα που πολλές φορές ακούγονται εδώ μέσα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει ο ελληνικός λαός από την επανάληψη των υπερβολών και των ψεμάτων σας να πέσει θύμα παραπληροφόρησης, κάτι που είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε να μη συμβεί ποτέ, γιατί εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι χρήσιμος πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης.
Πρώτη υπερβολή, πρόβλεψη, προφητεία θα έλεγα: Δεν θα μπορέσει να βρει δανεικά η Ελλάδα.
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, μέχρι τώρα, στον ενάμιση μήνα περίπου του νέου έτους, τρεις προσπάθειες έγιναν από την ελληνική Κυβέρνηση για άντληση δανεικών και ήταν και οι τρεις άκρως επιτυχημένες. Θυμίζω ότι στις 13 Ιανουαρίου ζητήσαμε 2.000.000.000 ευρώ και τελικά πετύχαμε να έχουμε προσφορές 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζω ότι στις 20 Ιανουαρίου ζητήσαμε 3.000.000.000 ευρώ και τελικά πετύχαμε να έχουμε 7.000.000.000 ευρώ προσφορές για τα πενταετή ομόλογα που βγάλαμε. Και μόλις χθες, τα 7.000.000.000 ευρώ που ζητούσαμε να καλύψουμε, τα καλύψαμε εξ ολοκλήρου και μάλιστα με οριακά μεγαλύτερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό με το οποίο είχαμε δανειστεί πριν από μερικούς μήνες.
Δεύτερη προφητεία: Η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Προφανώς, συνάδελφοι, επιμένετε στα ψέματά σας και στις υπερβολές σας γιατί θεωρείτε ότι «η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως». Σας θυμίζω, όμως, ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια αλλά και ο Πρόεδρος του EUROGROUP, ο Λουξεμβουργιανός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπαν ότι η Ελλάδα είναι στο μεσαίο επίπεδο προβλημάτων της οικονομίας και υπάρχουν χώρες που η οικονομία τους είναι πολύ χειρότερη.
Επιγραμματικά θα αναφέρω τις χώρες όπου οι σοσιαλιστές κυβερνούν και στην κυριολεξία έχουν οδηγήσει την οικονομία στην καταστροφή. Αναφέρω τη Μεγάλη Βρετανία όπου η ανεργία καλπάζει, με τη στερλίνα, τη λίρα της Μεγάλης Βρετανίας να κατρακυλά, την Ισπανία όπου οι άνεργοι έχουν φτάσει στο 18%, την Ιρλανδία όπου το έλλειμμα έχει ξεπεράσει το 11%, την Ιρλανδία επίσης όπου η ανάπτυξη προβλέπεται για το 2009 να είναι μείον 5%.
Τρίτο ψέμα που συνειδητά εκτοξεύεται από πάρα πολλούς: «Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Αφού, κατ' αρχάς, οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ δέχτηκαν ότι υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση -και αυτό με καθυστέρηση αρκετών μηνών, γιατί θυμίζω ότι μέχρι πριν από δυο-τρεις μήνες δέχονταν και ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχει μόνο στην Ελλάδα οικονομική κρίση και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησής μας- στη συνέχεια άρχισαν να επαναλαμβάνουν μονότονα το ίδιο ψέμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Μεγάλο ψέμα! Το εθνικό σχέδιο υπάρχει, καταρτίστηκε έγκαιρα, έγκυρα, υπεύθυνα και συνετά και ήδη είναι σε εφαρμογή. Προβλέπει δράσεις σε δυο επίπεδα. Πρώτα-πρώτα, σε επίπεδο στήριξης της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση με άτοκα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς με τα 28.000.000.000 ευρώ που μέσω εγγυήσεων πήραν οι ελληνικές τράπεζες για να έχει η αγορά φθηνό και ζεστό χρήμα και βέβαια με ιδιαίτερα μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τις οικογένειες που έχουν προβλήματα με άτομα με ειδικές ανάγκες στο σπίτι τους, τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Θυμίζω μια σειρά τέτοιων μέτρων: Τα 500 ευρώ ως επιδότηση του στεγαστικού δανείου για όσες οικογένειες έχουν τέτοιο δάνειο, το επίδομα θέρμανσης που ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταβάλλεται, το διπλό δώρο Χριστουγέννων για τις κατηγορίες των ανέργων και μια σειρά ακόμα μέτρων που σταδιακά ανακοινώνονται και υλοποιούνται.
Άλλο είναι το ζητούμενο, αγαπητοί συνάδελφοι. Εθνικό σχέδιο υπήρχε, υπάρχει και εφαρμόζεται. Το ζητούμενο είναι η εθνική συναίνεση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, όπου κανείς δεν περισσεύει και όλοι μας θα πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειές μας για να μπορέσουμε στην κυριολεξία να ξεπεράσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αυτήν την κρίση που τέτοια δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος, για να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία, για να μπορέσει να τραβήξει μπροστά, προς όφελος της χώρας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μια μεγάλη παρένθεση για τα γενικόλογα που είπατε χθες όλοι εσείς.
Και έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο και τα άρθρα του. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν διεκδικεί τον τίτλο ενός νομοσχεδίου μεταρρυθμιστικού, ενός νομοσχεδίου που επιφέρει τομές, ρήξεις, αλλαγές, μεταρρυθμίσεις ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα σεμνό και ταπεινό νομοσχέδιο -θα έλεγα, ένα νομοσχέδιο, όμως, χρήσιμο και παραγωγικό, που λύνει πρακτικά ζητήματα ανάπτυξης φορέων, πολιτών, που τροποποιεί, διορθώνει, συμπληρώνει ό,τι χρειάζεται, το ν. 3614/2007, το νόμο που αναφέρεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, το ν. 3299/2004, τον αναπτυξιακό νόμο, τροποποιεί και συμπληρώνει διατάξεις που αφορούν τους Οργανισμούς Ανάπτυξης Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, που εισάγει ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τη «ΝΟΜΟΣ ΑΕ».
Είναι ένα νομοσχέδιο που -πρέπει να επισημάνουμε- χαιρέτησαν όλοι οι φορείς που τους ενδιαφέρει άμεσα. Να σας θυμίσω ότι στην επιτροπή που συζητούσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ζητήσατε και δεχθήκαμε και εκλήθησαν ομόφωνα πάρα πάρα πολλοί φορείς. Θυμίζω την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, το Σύλλογο Εργαζομένων της ΜΟΔ. Εκεί ακούσαμε ότι σχεδόν όλοι οι φορείς, είχαν ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες χαιρέτιζαν τις τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Και αποδείχθηκε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν διαλόγου με όλους αυτούς τους φορείς και γι' αυτό το λόγο το χαιρέτισαν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Παράλληλα και στο πλαίσιο της επιτροπής όπου το συζητούσαμε, αλλά και στο πλαίσιο της Ολομέλειας, ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Μπούρας, αλλά και οι εκλεκτοί συνεργάτες του έδειξαν και απέδειξαν εκ των πραγμάτων, ένα πνεύμα καλής συνεργασίας που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οργάνων του Κοινοβουλίου και των επιτροπών. Με προσοχή άκουσαν τους πάντες, δέχθηκαν τις προτάσεις τους, διόρθωσαν, τροποποίησαν το νομοσχέδιο όπου ήταν απαραίτητο και είμαι βέβαιος με το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης, όπως έκαναν μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουν και στο μέλλον.
Φαίνεται, όμως, ότι αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι κάτι που σας στεναχωρεί, είναι κάτι που σας ενοχλεί. Δεν χαιρετίσατε τη θετική στάση των φορέων, δεν χαιρετίσατε τη θετική στάση του Υπουργού, τις αλλαγές, τις διορθώσεις, τις βελτιώσεις που έκανε, σύμφωνα με τις προτάσεις που ακούστηκαν. Αντίθετα, μεμψιμοιρείτε, αντίθετα, γκρινιάζετε, αδικείτε συνειδητά το νομοσχέδιο, αδικείτε συνειδητά τον παριστάμενο Υφυπουργό, στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Δεν πειράζει, όμως. Ο ελληνικός λαός μας βλέπει, μας ακούει, καταλαβαίνει. Ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος έχει άποψη, ποιος έχει θέσεις, ποιος παράγει έργο, ποιος συνειδητά ψεύδεται, ποιος μιλάει την ψεύτικη, την ξύλινη, πολιτικάντικη γλώσσα, ποιος χρησιμοποιεί διγλωσσία.
Γιατί, τι άλλο παρά κλασικό παράδειγμα διγλωσσίας είναι αυτό που κάνατε, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ στην Ολομέλεια, αυτό που κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή και αυτό που κάνετε στα θεσμικά όργανα, όπου εκπροσωπείτε το κόμμα σας, σε άλλα όργανα; Αναφέρω χαρακτηριστικά: Στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ομόφωνα όλες οι παρατάξεις και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ψήφισε και ζήτησε να συσταθεί αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που λέγεται «ΝΟΜΟΣ ΑΕ». Και έρχεστε εδώ και διαφοροποιείστε και το κριτικάρετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όχι όλοι.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Είπα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είπατε ομόφωνα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κύριε Γκατζή.
Σε επίπεδο Κρήτης ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ. Με ομόφωνες αποφάσεις των οργανισμών αυτών ζητήθηκαν κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις. Ήρθαμε στην επιτροπή, ακούσαμε τους φορείς, τους προέδρους του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΝΑΚ. Εκεί δεν κάνατε καμμία κριτική. Και έρχεστε χθες και μάλιστα, αργά το βράδυ και βάζετε ζητήματα για το πώς λειτουργούν και αν είναι διαφανείς οι διαδικασίες αυτές.
Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο προσβάλλετε τους Κρητικούς. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο προσβάλλετε τις διαδικασίες που ακολουθούνται, που πιστεύω ότι είναι διάφανες και ξεκάθαρες και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται, γιατί τους αδικεί.
Τώρα, ως προς το νομοσχέδιο, θέλω να πω ότι είναι ένα νομοσχέδιο διαρθρωμένο σε τρία κεφάλαια και περιλαμβάνει εννέα άρθρα, από τα οποία το Α΄ Κεφάλαιο και το άρθρο 1 στις τρεις πρώτες παραγράφους του αναφέρεται σε λειτουργικές βελτιώσεις του ν. 3614/2007, του νόμου που αφορά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τις συγκεκριμένες αλλαγές.
Στις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 1, δηλαδή από την παράγραφο 4 έως και την παράγραφο 8 του άρθρου 1, επιλύονται θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της «ΜΟΔ ΑE».
Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων αυτών που είναι αποσπασμένοι τουλάχιστον για ένα χρόνο στις υπηρεσίες των περιφερειών. Για καλύτερη λειτουργία του ΕΣΠΑ η «ΜΟΔ ΑΕ» ανήκει πλέον στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά διαδικασίες που προβλέπονταν, δηλαδή η απαγόρευση άλλης παράλληλης επαγγελματικής δραστηριότητας από τους εργαζόμενους στη «ΜΟΔ ΑΕ», σας θυμίζω ότι αυτή η παράγραφος αποσύρθηκε μετά από αίτημα και του συλλόγου εργαζομένων της «ΜΟΔ ΑΕ».
Επίσης, αποσύρθηκε η παράγραφος 9, η οποία αφορούσε ένα λειτουργικό θέμα της «ΔΗΜΟΣ ΑΕ», κατόπιν σύμφωνης γνώμης της ΚΕΔΚΕ.
Με το άρθρο 2 ιδρύεται η «ΝΟΜΟΣ ΑΕ», που είναι μια ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Τα έσοδα προέρχονται από ανταποδοτικούς κυρίως πόρους και θα εποπτεύεται από τους Υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Την επιχείρηση αυτή τη δημιουργούμε μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΕ, γιατί υπάρχει ανάγκη να υποστηριχθούν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην προετοιμασία της ένταξης των έργων τους σε συγχρηματοδοτούμενα ή εθνικά προγράμματα, καθώς επίσης και στη διαδικασία ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων αυτών, για να υποστηριχθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των περιφερειών. Είναι δηλαδή ένα αναπτυξιακό εργαλείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το άρθρο 3. Αυτό έχει αρκετές παραγράφους, που λύνουν μια σειρά ζητημάτων. Αναφέρω επιγραμματικά τις αλλαγές που επέρχονται με το άρθρο 3.
Στην παράγραφο 1, κατ' αρχάς, εξομοιώνονται τα φορολογικά με τα επενδυτικά κίνητρα, τα οποία δίνονται από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 και αυτό γίνεται για πρακτικούς και παράλληλα πολύ ουσιαστικούς λόγους. Όπως είναι γνωστό, η φορολογική απαλλαγή δίνεται και είναι μια μορφή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/2004. Η λογική αυτή του επενδυτικού νόμου συνίσταται στο δικαίωμα που αποκτά ο φορέας της επένδυσης να μην καταβάλει φόρο για τα κέρδη της επιχείρησής του που δεν θα τα διανείμει, σχηματίζοντας με τον τρόπο αυτόν αφορολόγητο αποθεματικό.
Με την προτεινόμενη τροποποίηση αλλάζει η μέθοδος υπολογισμού του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής, δημιουργώντας ένα σημαντικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις, για να χρησιμοποιούν τη φοροαπαλλαγή γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία αντί για τη διαδικασία της επιχορήγησης.
Με την παράγραφο 2 αντιμετωπίζεται μια σειρά ζητημάτων. Η περίπτωση α΄ ορίζει ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αφορούν επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια, ισχύος μέχρι 2 MW και αυτό γίνεται, γιατί υπάρχουν αντικειμενικές εκτιμήσεις που λένε ότι επενδύσεις έως 2 MW έχουν ανάγκη του αναπτυξιακού νόμου, έχουν ανάγκη της επιχορήγησης, της στήριξης, γιατί διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω σε λίγο, κύριε Πρόεδρε.
Με την περίπτωση β΄ δίνεται η δυνατότητα να ενισχύονται οι διαδικασίες των επενδυτικών σχεδίων για την αφαλάτωση νερού, όχι μόνο για την παραγωγή πόσιμου ύδατος, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά και για μια σειρά άλλες χρήσεις, κάτι που χαιρέτισαν ομόφωνα -θα έλεγα- όλοι οι φορείς τους οποίους είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε στο πλαίσιο της επιτροπής. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Με την περίπτωση γ΄ δίνεται η δυνατότητα να περιλαμβάνονται τα επενδυτικά σχέδια τυποποίησης, συσκευασίας ή συντήρησης γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων ή προϊόντων αλιείας και ιχθυοτροφίας μη προερχομένων από μεταποιητική δραστηριότητα.
Με τις περιπτώσεις δ΄, ε΄, στ΄, ια΄ και ιβ΄ προβλέπεται ότι τα κίνητρα των επενδύσεων για την ένταξη ξενοδοχειακών μονάδων στο ν. 3299/2004 αφορούν περιπτώσεις επενδύσεων για ξενοδοχειακές μονάδες. Το «τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων», που ήταν στο αρχικό νομοσχέδιο, μετά από πρόταση των φορέων των ξενοδοχείων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων πήγε στα τρία αστέρια.
Ακόμη, η περίπτωση η΄ είναι ένα σοβαρό θέμα, που ενδιαφέρει και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να ενισχύονται τα υπόγεια πάρκινγκ, δηλαδή οι δημόσιοι χώροι κλειστών σταθμών αυτοκινήτων, όταν αφορούν τουλάχιστον τη δημιουργία σαράντα θέσεων.
Παράλληλα, στην περίπτωση η΄ του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται η δυνατότητα να ενισχύονται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που στο παρελθόν είχε αποσυρθεί.
Θα κλείσω λέγοντας ότι το συγκεκριμένο συζητούμενο νομοσχέδιο είναι ένα πολύ χρήσιμο, ένα πρακτικό νομοσχέδιο, που επιλύει μια σειρά προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν διάφορους φορείς και διάφορους πολίτες.
Θα υπενθυμίσω τη θετική ανταπόκριση που έτυχε το νομοσχέδιο στην ακρόαση φορέων που είχαμε στην επιτροπή, αλλά και γενικότερα από την κοινωνία. Είναι ένα νομοσχέδιο πρακτικό και χρήσιμο, ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά πολύ σημαντικά προβλήματα. Γι' αυτόν το λόγο, σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με πολύ σύντομες δευτερολογίες των εισηγητών και ειδικών αγορητών. Θα έχετε το λόγο για δύο λεπτά. Ο κ. Καράογλου, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Πραγματικά, με ενδιαφέρον ακούσαμε τις πρωτομιλίες και τις δευτερομιλίες των συναδέλφων επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα μετά από όλα όσα ακούσαμε στην πολύωρη σημερινή διαδικασία; Για την ταμπακιέρα, ούτε λέξη! Θα έλεγα καλύτερα, ότι ακούσαμε πολύ λίγες λέξεις και ειδικότερα από τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Συζήτησαν και ανέπτυξαν οποιεσδήποτε άλλες θεωρίες για μία σειρά άλλων ζητημάτων. Όμως, για το νομοσχέδιο που ήρθαμε να συζητήσουμε, όπως είπα και πριν, ελάχιστες κουβέντες! Ακούσαμε τις καταστροφολογικές θεωρίες τους για την οικονομία. Είχαμε τη δυνατότητα και το πρωί, αλλά και εχθές, να αναφερθούμε σ' αυτά. Είναι σενάρια τα οποία δεν τους βγαίνουν, αλλά παρ' όλα επιμένουν να καταστροφολογούν. Επιμένουν ως νέες «κασσάνδρες» να προβλέπουν την καταστροφή του ελληνικού οικονομικού συστήματος.
Δεν πειράζει. Αυτό που τους λέω είναι να προστατεύσουν λίγο την αξιοπιστία τους και ας φροντίσουν οι χαρακτηρισμοί τους να είναι όσο γίνεται πιο μετριοπαθείς.
Ακούσαμε σήμερα από εκλεκτό συμπολίτη μου συνάδελφο, το Γιάννη Μαγκριώτη, τομεάρχη ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, να αναπτύσσει τις απόψεις του για τα δημόσια έργα που εκτελούνται στη χώρα και να επιτίθεται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.
Να πω ότι σε σχέση με την περιοδεία που έκανε στην Ήπειρο, ότι προφανώς έγινε η περιοδεία στα κομματικά γραφεία και γι' αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να δει τα έργα ανάπτυξης και προόδου που γίνονται και σ' εκείνη την περιφέρεια της Ελλάδας, μια που σήμερα -μπορούμε να το πούμε αυτό υπεύθυνα και με εμπεριστατωμένα στοιχεία- από τη μία ως την άλλη άκρη της χώρας όλη η χώρα είναι ένα εργοτάξιο.
Απλώς να του θυμίσω για του λόγου το αληθές μια σειρά έργων. Θα ξεκινήσω από τα δικά μας, τα τοπικά έργα, τα οποία τα ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Μαγκριώτης, αλλά πάντα τα ξεχνάει.
Να θυμίσω ότι το «μέτρο» για το οποίο είκοσι χρόνια μας κορόιδευαν οι κυβερνήσεις του χθες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι ξεκινάει, τώρα ξεκίνησε και τώρα γίνεται μια πραγματικότητα.
Να θυμίσω ότι το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο για το οποίο επανειλημμένως είχαμε ακούσει εξαγγελίες από τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα γινόταν, αλλά ποτέ δεν είχε ξεκινήσει και τώρα γίνεται το αεροδρόμιο πραγματικότητα.
Να θυμίσω ότι στα δέκα χρόνια που είχε ξεκινήσει η Εγνατία Οδός με το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει μόνο το 40% του έργου και στα πέντε χρόνια που είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ολοκληρώθηκε το έργο.
Να θυμίσω ότι στην ΠΑΘΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν τα εύκολα κομμάτια στον κάμπο της Θεσσαλίας και στον κάμπο της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης και όλα τα δύσκολα κομμάτια -αναφέρομαι στο κομμάτι Κόρινθος-Πάτρα, στο κομμάτι του Πέταλου του Μαλιακού, των Τεμπών, του Πλαταμώνα- τώρα γίνονται.
Να θυμίσω επίσης τα έργα ανάπτυξης, τους επτά αυτοκινητόδρομους που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για τις εκλογές που ακούσαμε ότι δημοσιογραφικοί κύκλοι τις προεξοφλούν, μέχρι τώρα ήξερα ότι οι εκλογές γίνονται για τρεις συγκεκριμένους λόγους. Γίνονται όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική περίοδος, όταν απολεσθεί η κοινοβουλευτική Πλειοψηφία ή όταν υποβάλει την παραίτησή της η Κυβέρνηση, επικαλούμενη εθνικούς λόγους. Τώρα φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ προσθέτει κάτι ακόμη, ένα καινούργιο δεδομένα: Όταν τις θέλουν -λέει- τα συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι προφανές πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Τελειώνω σ' ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Τελειώνω, λοιπόν, λέγοντας ότι αυτό, προφανώς, αφορά τη λεγόμενη συνταγματική Αναθεώρηση, αν και η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια λέξη που μάλλον καίει το ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχει εκείνο το «καταραμένο» άρθρο 16, που δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Οι μισοί λένε έτσι. Οι άλλοι μισοί λένε αλλιώς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνοντας, ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχετε κλείσει ήδη, κύριε Καράογλου.
Ευχαριστώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, την τελευταία μου λέξη λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ποια απ' όλες;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Η τελευταία μου λέξη είναι αυτή. Για τις περίφημες «προεκλογικές παροχές» -γιατί ό,τι θετικό γίνεται η Αντιπολίτευση το βλέπει ως προεκλογική παροχή- απλώς εγώ θα υπενθυμίσω αυτό που λέει ο μεγάλος Μαρξιστής επαναστάτης -εγώ, βέβαια, δεν έχω καμμία σχέση με αυτόν- Μάο Τσε Τουνγκ που έλεγε: «δεν έχει καμμία σημασία αν ο γάτος είναι άσπρος ή μαύρος. Σημασία έχει να πιάνει τα ποντίκια». Έτσι, λοιπόν, και εγώ χαιρετίζω όλες αυτές τις παροχές που κάνει η Κυβέρνηση, και ας τις χαρακτηρίζει όπως θέλει η Αντιπολίτευση. Εγώ είμαι εκπρόσωπος του ελληνικού λαού.